بی کلک

واقعیت شش باور قدیمی زیبایی و سلامت پوست و مو

در قدیم به خانم های باردار می گفتند در دوران حاملگی سیب و ماهی زیاد بخورند تا بچه شان به اصطلاح خوش زخم شود. پدربزرگ ها هم معتقدند شامپویی که خوب کف نکند اصلا شامپو نیست.

زمان خداحافظی با شش باور قدیمی فرا رسیده است.

1- زدن عطر روی پوست آن ناحیه را تیره می کند
باور رایج: خیلی ها تصور می کنند زدن عطر و اسپری های خوشبو کننده روی پوست به طور مستقیم باعث تیره شدن آن ناحیه می شود.
حقیقت: در نسل قبلی خوشبو کننده ها, از روغن گلابی وحشی یا برگاموت استفاده می شد که وقتی در برابر آفتاب قرار می گرفت, در پوست تغییر رنگ ایجاد می کرد. اما بعدها وقتی تولید کنندگان متوجه این قضیه شدند, این ماده را از ترکیبات خوشبو کننده ها حذف کردند و اکنون دیگر استفاده از آنها چنین مشکلی را به وجود نمی آورد. البته نمی توان این مساله را رد کرد که ممکن است بعضی افراد به این مواد حساسیت داشته باشند.
واکنش های حساسیتی نسبت به این نوع فرآورده ها, ناشی از تفاوت های ذاتی و کروموزوم های افراد است؛ یعنی ممکن است پوست فردی با استفاده از فرآورده ای واکنشی نشان ندهد و اصطلاحا آن را تحمل کند. اما در مقابل افرادی هم هستند که نمی توانند تحمل کنند و پوست شان واکنش نشان می دهد. به طور ساده این فرآورده ها ممکن است روی پوست چرب یک نوع تاثیر بگذارد و روی پوست خشک تاثیر دیگری. هر یک از مواد موجود در ترکیبات می تواند اثرهای خوب یا بدی روی پوست بگذارند. البته تا جایی که امکان دارد سعی کنید از فرآورده هایی استفاده کنید که اثرات مضر و منفی ندارند.
2- به جواهرات حساسیت پوست دارم
باور رایج: استفاده از طلا و جواهر باعث ایجاد اگزما می شود.
حقیقت: بیشترین عامل ایجاد این واکنش مربوط به عنصر نیکل است. نیکل شایع ترین عامل موجود در زیورآلات است که حساسیت پوستی موسوم به درماتیت تماسی ایجاد می کند. آزمایش خاصی برای یافتن عامل اصلی حساسیت وجود دارد که به تست پچ معروف است و در آن مواد مختلفی که ممکن است عامل بروز حساسیت باشند, با پوست تماس داده می شوند تا عامل شناسایی شود. اگر هنگام استفاده از زیورآلات دچار خارش, دانه های برآمده یا پوسته پوسته شدید؛ احتمال حساسیت وجود دارد و بهتر است از آنها استفاده نکرده و با متخصص پوست مشورت کنید.

3- زمان حاملگی میوه بخور تا فرزندت خوش زخم شود
باور رایج: قدیمی ها به خانم های باردار توصیه می کنند با خوردن سیب و ماهی کاری کنند تا بچه شان خوش زخم شود.
حقیقت: این باور از این جنبه که تنها خوردن میوه و ماهی در دوران بارداری باعث تاثیر مثبت روی توانایی بدن نوزادان در ترمیم زخم ها دارد درست نیست اما شاید اگر از یک زاویه دیگر به قضیه نگاه کنیم تا حدی صحت دارد. عوامل زیادی در توانایی بدن در ترمیم زخم ها دخالت دارند, مانند فاکتورهای رشد, سلول های انعقادی خون و.. که بیشتر آنها قبل از تولد در بدن نوزادان ساخته می شوند. بسیاری از این عوامل از راه بدن مادر وارد بدن نوزاد می شوند.در این میان تغذیه نقش بسیار مهمی دارد و به طور کلی مصرف میوه, سبزیجات, گوشت و ... روی سلامت جنین تاثیر مستقیم دارد اما نام بردن از یک غذا یا ماده غذایی خاص درست نیست و به تنهایی تاثیر چندانی ندارد.
4- کشیدن سیگار ریزش موها را بیشتر می کند
توصیه رایج: استعمال دخانیات باعث ریزش موها می شود.
حقیقت: سیگار می تواند سبب ریزش موها شود زیرا باعث افزایش شدید ماده سمی مونواکسید کربن در خون شده و به دنبال آن سبب کاهش توانایی حمل اکسیژن توسط گلبول های قرمز خون می شود و این موضوع با تاثیر گذاشتن روی ریشه های مو باعث ریزش بیشتر آنها می شود. همچنین سیگار در گردش خون و تنظیمات هورمونی پوست سر اختلال ایجاد کرده و در نهایت ریزش موها را تسریع می کند. سایر مطالعات نیز نشان داده اند موهای افراد سیگاری چهار برابر بیشتر از غیرسیگاری ها سفید می شوند.
5- خوردن گرمی ها باعث می شود جوش بزنید
باور رایج: مصرف آجیل و شکلات جوش ها را بدتر می کند.
حقیقت: تاثیر رژیم غذایی روی بروز جوش امری فردی است. این مساله در مورد گرمی ها مانند آجیل ها, شکلات یا غذاهای چرب نیز صدق می کند. مصرف این مواد در بعضی از افراد باعث تشدید جوش ها می شود و در بعضی ها هیچ تاثیری ندارد؛ بنابراین نمی توان از نظر علمی این موضوع را کاملا پذیرفت یا آن را رد کرد. با این حساب نمی توان یک فهرست کامل و مطلق تهیه کرد و گفت کدام مواد غذایی باعث بروز یا تشدید جوش ها می شوند. داشتن تغذیه ای متعادل, متکی بر مواد طبیعی, سرشار از منابعی مانند سبزیجات و میوه ها و عدم استفاده از محصولات غذایی سرخ شده و فرآوری شده, بهترین ضامن حفظ سلامت و شادابی پوست است. با این وجود ارتباط بین مصرف بعضی از مواد غذایی با بروز جوش بستگی مستقیم به سیستم بدنی هر فرد دارد.
6- خوردن فست فود زیاد پوست را خراب می کند
باور رایج: آیا مصرف پیتزا پپرونی و چیزبرگر به پوست آسیب می زند؟
حقیقت: مصرف فرآورده های مانند گوشت های دودی, سوسیس و کالباس, ادویه و سس های مختلف, فست فود, نوشیدنی های گازدار و چیپس و سیب زمینی سرخ شده در تولید رادیکال های آزاد در بدن و اختلال در سلامت پوست دخیلند و باید در مصرف آنها احتیاط کرد. البته بسیاری از افرادی که مبتلا به حساسیت غذایی یا اگزمای آتوپیک (حساسیت سرشتی) هستند, باید در استفاده از بعضی سبزیجات و میوه ها نیز دقت کنند و در صورت داشتن سوابق حساسیت به این مواد از مصرف آنها خودداری کرده و در عوض از منابع دیگر غذایی استفاده کنند.